Koeien tussen de kadavers

Hazerswoude, 6 december 2007

Bij een veehouderij aan de Vierheemskinderenweg in Hazerswoude-Dorp zijn afgelopen maandag 165 runderen in beslag genomen.

Bij een controle van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, bleken de koeien ernstig verwaarloosd. De 50-jarige eigenaar uit Hazerswoude-Rijndijk heeft een boete gekregen, voor overtreding van de gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

Er was sprake van een ’schrijnende situatie’. De milieupolitie trof samen met controleurs van de AID en een ingeschakelde dierenarts een groot aantal dieren aan die te zwak bleken om op de eigen poten te staan. Veel dieren stonden in hun eigen mest, hadden geen goede ligplekken en hadden onvoldoende drinkwater en slecht voedsel.

In de stal lagen tussen de koeien ook negen kadavers van runderen en schapen. De ingeschakelde dierenarts moest bovendien een stier, twee koeien en drie kalveren ter plekke in laten slapen. Zij bleken niet meer te redden. De overige runderen zijn op een onbekende plek opgevangen.

Volgens de AID was eerder aangegeven dat er iets moest veranderen. De dienst houdt het bedrijf van de man al lange tijd in de gaten. Eerder nam de inspectiedienst in april van dit jaar bij dezelfde veehouder al 68 runderen in beslag. Deze kreeg de 50-jarige veehouder echter weer terug, na een uitspraak van de rechter in juni.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.