Bestuur zet sluiting kerk door

Rijnwoude, 18 december 2007

Het nieuwe bestuur van de parochie H.H. Michaël en Bernardus gaat door op de ingeslagen weg die op korte termijn moet leiden tot sluiting van de Scheepjeskerk en op de wat langere termijn tot buitengebruikstelling van Het Anker als kerkruimte.

Volgens het nieuwe bestuurslid Tineke Heemskerk gaat het nieuwe bestuur door waar het oude is gebleven. De aanstelling van een compleet nieuw bestuur heeft volgens haar geen gevolgen voor het eventuele hergebruik van de Scheepjeskerk voor andere maatschappelijke functies.

In het nieuwe bestuur zit wel iemand die zich daar in de afgelopen jaren intensief mee heeft bezig gehouden. Henk de Boer richtte begin dit jaar samen met vier anderen de Stichting Scheepjeskerk op. Die club wil de kerk overnemen en gaan exploiteren voor 'maatschappelijk-culturele doeleinden'. Daarbij houdt de stichting de mogelijkheid open om het gebouw op hoogtijdagen nog af en toe als kerk te gebruiken.

De kwestie van de sluiting van met name de Scheepjeskerk hing de afgelopen jaren als een molensteen om de nek van het parochiebestuur. Het bestuur besloot samen met het bisdom dat het op basis van de teruglopende bezoekersaantallen niet verantwoord was om de 150 jaar oude kerk te behouden. Voor veel parochianen ligt dat bijzonder gevoelig.

Overigens heeft het bisdom de kerk dit voorjaar overgenomen van de paters karmelieten om daarmee de voorgenomen sluiting te vergemakkelijken. Het is nog onduidelijk wanneer de laatste mis moet worden gehouden in de kerk.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.