SP-Wethouders in Leiden dienen ontslag vanwege RGL

Leiden, 9 oktober 2007

De wethouders van de SP in de gemeente Leiden hebben dinsdag hun ontslag ingediend. De SP heeft het vertrouwen opgezegd, omdat de partij het onverteerbaar vindt dat de andere coalitiepartijen (PvdA, GroenLinks en ChristenUnie) wilde toegeven aan de provincie om direct de sneltram RijnGouwelijn door de Leidse binnenstad aan te leggen.

Daarmee zou het college volgens SP-woordvoerder Van der Kraats de uitslag van het referendum naast zich neer leggen. Een ruime meerderheid sprak zich uit tegen een tracé door de binnenstad. De coalitiegenoten gaan volgens de SP niet respectvol met de mening van de bevolking om. De provincie zou de gemeente kunnen dwingen om mee te werken aan de RijnGouwelijn. Van der Kraats vindt dat het college z'n poot stijf moet houden.

Het provinciebestuur zegt erg teleurgesteld te zijn door de stap van de SP-wethouders. Volgens gedeputeerde Veldhuijzen was er juist deze week een opening in zicht om uit de patstelling over de route van de lijn te komen. Het opstappen van de wethouders brengt geen verandering in het standpunt van de provincie over de RijnGouwelijn. Het voorstel blijft om de lightrail-verbinding door het centrum van Leiden te laten lopen.

De Provinciale Staten neemt daarover woensdag 17 oktober een besluit.

Dit artikel is overgenomen van de website van RTV West. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.