RandstadRail helemaal in gebruik

Zoetermeer, 27 oktober 2007

Vandaag is het laatste stuk van RandstadRail in gebruik genomen. Ter gelegenheid daarvan mochten de reizigers gratis heen en weer reizen tussen Zoetermeer en Den Haag. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om de nieuwe lightrail-verbinding uit te proberen. Radio Rijnwoude reed mee met lijn 4 van Zoetermeer-Oosterheem naar Den Haag.

Er rijden nu twee lijnen tussen Zoetermeer en Den Haag. Lijn 3 volgt de krakeling door Zoetermeer. Daar reden vroeger ook al de sprinters. Lijn 4 verbindt de nieuwe wijk Oosterheem in Zoetermeer met Den Haag. Die lijn komt vlak bij Benthuizen. Vanaf de halte Willem Dreeslaan is het niet ver meer naar Benthuizen. De gemeente Rijnwoude heeft plannen om een fietspad aan te leggen van Benthuizen naar die halte.

De volledige ingebruikname van RandstadRail heeft bijna veertien maanden op zich laten wachten. Volgens de planning hadden de eerste sneltrams al in september vorig jaar moeten gaan rijden tussen Zoetermeer en Den Haag. Na de nodige vertraging ging RandstadRail pas eind oktober 2006 van start. Maar een maand later was het al mis. Twee trams ontspoorden. Daarbij vielen zeventien gewonden. Daarop legde de Inspectie Verkeer en Waterstaat Randstadrail stil. Eerste moesten de problemen worden opgelost.

De problemen met de wissels en de schuin liggende rails zijn nu verholpen. De testritten zijn de afgelopen weken goed verlopen. Dus kon de gewone dienstregeling van start gaan.

Bron: Omroep Rijnwoude