‘Oppassen voor te veel glas’

Rijnwoude, 25 oktober 2007

Het belangrijkste uitbreidingsgebied voor grote boomteeltbedrijven, het PCT-terrein tussen Boskoop en Hazerswoude-dorp, moet niet helemaal vol komen te staan met glas. Dat zegt de nieuwe voorzitter van de Stichting Greenport, Kees van Velzen.

Nu nog is de glasnorm maximaal vijftig procent. Van Velzen opent graag de discussie of die norm opgerekt moet worden naar zeventig procent voor het pct-terrein. Hij heeft daar sterke twijfels bij. Is zeventig procent echt nodig? Hoeveel bedrijven willen dat? Misschien is zestig procent wel genoeg. Hij merkt dat hier best nog wel wat spanning zit. Van Velzen weet dat het ministerie van VROM ook niet zo’n voorstander is van zoveel glas, net als de Zuid-Hollandse Milieufederatie. Komende zomer zal hierover een besluit moeten worden genomen.

Duidelijk is wel dat op het PCT-terrein verlichting bij het kweken uit den boze is. Ook mogen er geen andere bedrijven komen dan boomteeltbedrijven.

Het eerste deel van het PCT-terrein, vijftig hectare, is in 2002 aangelegd. De uitbreiding naar 180 hectare volgt de komende jaren. Nu nog aarzelt het bedrijfsleven om richting het PCT-terrein te komen, merkt Van Velzen. Het PCT-terrein moet vooral een modern sierteeltpark worden. Volgens van Velzen wordt het misschien wel het meest innovatieve bedrijvenpark voor de sierteelt binnen Europa.

Van Velzen wil dat het echt mooi wordt. Om dat voor elkaar te krijgen zit hij regelmatig met kwekers om de tafel. Om ook de recreant op het PCT-terrein te krijgen, denkt Van Velzen aan een pannenkoekenhuis of iets soortgelijks. Ook wordt gedacht aan een grote waterplas waar alle kwekers hun water vandaan kunnen halen, maar waar ook gerecreëerd kan worden. Hij realiseert zich dat niet iedereen blij is met de uitbreiding van het pct-terrein, bijvoorbeeld vogelliefhebbers en buurtbewoners.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.