’Deel Swetterhage naar Rijnwoude’

Zoeterwoude, 19 oktober 2007

De Zoeterwoudse leefgemeenschap voor mensen met een verstandelijke handicap Swetterhage moet een deel van haar inwoners huisvesten in Rijnwoude. Dat vindt de statenfractie van de PvdA.

De gemeente Zoeterwoude wil woningen neerzetten in de Zwetpolder. Een aantal daarvan is bestemd voor vijftig verstandelijk gehandicapten. Maar volgens de PvdA mag de Zwetpolder niet worden bebouwd. De huisvestingsproblemen van Swetterhage worden door Zoeterwoude als een excuus gebruikt. Met de inkomsten uit woningbouw in de Zwetpolder wil zij een gat van 750.000 euro voor het financieren van de RijnGouweLijn dichten. De PvdA kiest echter voor groen. De partij wil nagaan of de woningbouw in de Oude Rijnzone op korte termijn ruimte kan bieden voor de herhuisvesting van bewoners van Swetterhage.

De Zoeterwoudse wethouder Ates noemt de stellingname van de PvdA ’prematuur, weinig democratisch en overhaast’. Volgens haar is het nog niet duidelijk hoe de bebouwing in de Zwetpolder er uit komt te zien. Bovendien is Zoeterwoude terughoudend met nieuwbouw, de gemeente gaat keihard voor het Groene Hart.’’

Maar voor zowel de financiering van de RijnGouweLijn als de huisvesting van de bewoners van Swetterhage moet Zoeterwoude een oplossing vinden, aldus de wethouder. Zij vindt dat de PvdA geen rekening houdt met een kwetsbare groep van de bevolking, die in Zoeterwoude ingebed is. Die kan niet zo maar worden verhuisd naar Rijnwoude.

Ook bestuurslid George de Water van Swetterhage ziet een verhuizing naar Rijnwoude niet zitten. Een groep van vijftig cliënten heeft aangegeven dat zij graag in een gewone woonwijk wil wonen en niet binnen de instelling. Vanwege het veiligheidsgevoel willen zij wel op een steenworp afstand van Swetterhage blijven. Rijnwoude is niet op loopafstand, maar de Zwetpolder zou ideaal zijn.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.