Alphen wil samenvoeging met (deel van) Rijnwoude

Alphen a/d Rijn, 12 oktober 2007

Een fusie tussen de gemeenten Boskoop, Rijnwoude en Waddinxveen is ‘ten enenmale onaanvaardbaar’. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn aan de provincie Zuid-Holland. Het college doet in de brief een beter voorstel: een fusie tussen (het noordelijk deel van) Rijnwoude en Alphen aan den Rijn.

Alphen geeft diverse argumenten. Zo frustreert samenvoeging van deze gemeenten de belangrijke ontwikkeling van de Oude Rijnzone. Verder is het een korte termijnoplossing die ook geen steun heeft van de drie betrokken gemeenten. is een nieuwe middelgrote gemeente Waddinxveen-Boskoop-Rijnwoude niet in staat de Zuid-Hollandse uitdagingen van de Greenport, de Zuidplas en de Oude Rijnzone te dragen. Tot slot vreest Alphen dat het voorstel van GS de huidige fusieplannen van het Rijnstreekberaad met de regio Holland Rijnland voor een reeks van jaren onmogelijk maakt

Alphen aan den Rijn doet in de brief een beter voorstel: een fusie tussen (het noordelijk deel van) Rijnwoude en Alphen aan den Rijn. Volgens burgemeester Nico Schoof is het de beste mogelijkheid om de ontwikkeling van de Oude Rijnzone voor elkaar te krijgen. ‘In het urgentieprogramma Randstad van het kabinet wordt veel belang gehecht aan de ontwikkeling van dit gebied. Voor bewoners, bedrijven en bezoekers van het gebied is het van essentieel belang dat die ontwikkeling daadkrachtig wordt opgepakt. Dat kan alleen als er bestuurlijke sterke gemeenten zijn, waarvoor ook draagvlak bestaat. Ik betwijfel of die steun van onderop er is voor het voorstel van de provincie. Hij krijgt bijvoorbeeld van steeds meer inwoners van Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk signalen dat wat hun betreft Rijnwoude bij Alphen komt.

Burgemeester en wethouders pleitten niet eerder zo duidelijk voor een samengaan van (het noordelijk deel van) de gemeente Rijnwoude met Alphen aan den Rijn. Burgemeester Schoof erkent dat. Volgens hem heeft Alphen altijd gezegd voor sterke buren in een sterke regio te zijn. Een samengaan met kleinere buurgemeenten was niet nodigMaar hij ziet, tot zijn spijt, die sterke burenniet ontstaan. De afgelopen jaren is in de Oude Rijnzone geen enkele beweging geweest, alleen discussie. En deze stilstand, dat is funest voor de ruimtelijke plannen die er zijn voor dit gebied. Voor de toekomst van de inwoners is het van cruciaal belang dat er een sterke bestuurlijke structuur staat. En daar voldoen de plannen van de provincie niet aan.

De brief van het college is een reactie op het standpunt van Gedeputeerde Staten over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten in de Zuidplas en omgeving. Het college betreurt het ook dat de lange-termijnvisie van de commissie Van den Berg op geen enkele manier bij de voorstellen is betrokken.

Bron: Gemeente Alphen a/d Rijn