VVD in Boskoop wil geen fusie met Waddinxveen

Boskoop, 22 september 2007

De VVD in Boskoop wil niet meer dat Boskoop fuseert met Waddinxveen. Deze partij geeft de voorkeur aan een fusie met Rijnwoude.

VVD-fractievoorzitter Dazler is bang tot Boskoop door Waddinxveen wordt 'opgegeten' bij een fusie. Hij stelt voor dat Boskoop alleen verder gaat met Rijnwoude. Met deze uitspraak tornt de VVD aan het standpunt dat Boskoop al jarenlang verkondigt: de wens voor een fusie met Waddinxveen en Rijnwoude.

De oppositiepartij vindt dat het standpunt uit 2003 opnieuw bekeken moet worden. Bovendien vindt de VVD Waddinxveen niet groen genoeg. Ook denkt de partij dat de combinatie Waddinxveen, Boskoop en Rijnwoude te veel hooi op z’n vork zou krijgen met de Oude Rijnzone, Zuidplas én Greenport.

Kritiek heeft de partij op de houding van buurgemeente Waddinxveen die volgens de VVD van alle buren een stukje af wil pakken. Volgens de VVD is Waddinxveen uit op stukken van Rijnwoude en Moerkapelle. Mocht een fusie tussen Rijnwoude en Waddinxveen een te kleine gemeente opleveren, dan kijkt de VVD nog liever naar Reeuwijk en Bodegraven dan naar Waddinxveen.

Veel medestanders heeft de VVD overigens niet. Alleen binnen D66 heerst nog verdeeldheid. Maar de andere partijen blijven bij de mening dat een fusie met Waddinxveen en Rijnwoude de beste optie is.

De PvdA hamert er liever op dat de fusie snel beklonken wordt om de streefdatum van 2010 te kunnen halen. Burgemeester Rijsdijk betreurt de zet van de VVD. Hij merkt op dat Boskoop altijd unaniem is geweest.

Voor 15 oktober moeten alle gemeenten kenbaar maken welke richting ze op willen in de toekomst. Waddinxveen liet eerder al weten alleen te willen fuseren met Boskoop, een deel van Rijnwoude en een deel van Zevenhuizen-Moerkapelle.

Rijnwoude wijst Waddinxveen af en wil in eerste instantie alleen met Boskoop verder. Later moeten ook Bodegraven, Reeuwijk en Zoeterwoude bij de ‘Groene Hart-gemeente’ gaan horen.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.