Starters willen woningen

Rijnwoude, 4 september 2007

Veel jonge mensen in Rijnwoude zijn op zoek naar een koop- of huurwoning in de gemeente. Het ziet er niet naar uit dat de gemeente in hun behoefte kan voorzien. Dat bleek maandag op een bijeenkomst voor starters die door de gemeente was georganiseerd samen met woningbouwvereniging Habeko Wonen.

Er kwamen bijna 50 jongeren naar de bijeenkomst. Dat was veel meer dan de organisatoren hadden verwacht. Veel van die jonge starters willen binnen een jaar of drie een woning hebben. Er zijn echter geen egschikte huurwoningen. De prijsen van de beschikbare koopwoningen liggen tussen de 230.000 en 300.000 euro. Dat is veel te duur. De jongeren willen woningen in de prijsklasse onder de 180.000 euro.

Vertegenwoordigers van de gemeente gaven aan dat er ambitieuse nieuwbowplannen aankomen in alle kernen. Het duurt echter nog tot 2011 voor deze woningen beschikbaar komen. Dat duurt de jongeren allemaal veel te lang. Ze verweten de gemeente dat dure villa's veel sneller gebouwd worden dan goedkope starterswoningen.

Er was ook kritiek op de selectieprocedure van Habeko. Woningzoekenden moeten minstens drie jaar staan ingeschreven voordat ze in aanmerking komen voor een woning. Vooral voor alleenstaande jongeren is het heel moeilijk om zo een woning te vinden. Directeur Martin Boogerd van Habeko zei toe nog eens naar de selectieprocedure te gaan kijken.

Volgens wethouder Kees de Best is het duidelijk dat er zo snel mogelijk iets aan dit probleem moet worden gedaan. Hij wil voorkomen dat alle jongeren wegtrekken omdat ze geen woning in de gemeente kunnen krijgen.

Bron: Omroep Rijnwoude