Rampoefening in HSL-tunnel

Regio, 1 september 2007

Zaterdag is weer een rampenoefening gehouden in de HSL-tunnel onder het Groene Hart. De oefening lijkt op het eerste gezicht goed te zijn verlopen.

Een 'gewone' trein met aan boord ongeveer 360 reizigers is de tunnel in gereden waarop een fictieve melding binnenkwam dat er brand was. Vervolgens zijn twee procedures getest: het alarmeren van de juiste instanties en het evacueren van de reizigers naar de veilige tunnelbuis.

Deze test is uitgevoerd door High Speed Alliance (HSA) en Rijkswaterstaat HSL-Zuid met medewerking van de Openbare Hulpdiensten Regio Hollands-Midden en ProRail.

De oefening werd gehouden op verzoek van de burgemeesters van de 'HSL-gemeenten' met het oog op het verlenen van gebruiksvergunningen voor de tunnels in het HSL-tracé.

De eerste indruk van de test is positief. Daarbij wordt aangetekend dat het proces nog verder te verbeteren valt. De evacuatie van de reizigers verliep vlot. De komende weken worden de waarnemingen verder beoordeeld en wordt een evaluatie opgesteld.

Bron: ANP