Raad niet enthousiast over woontoren

Hazerswoude-Rijndijk, 18 september 2007

Een meerderheid in de gemeenteraad ziet een woontoren van zeven verdiepingen in de nieuwe wijk Oostvaartpark niet zitten. De raadsleden vinden een dergelijk hoog gebouw niet passen in deze nieuwe wijk in Hazerswoude-Rijndijk.

De nieuwe wijk Oostvaarpark moet komen aan de oostkant van Hazerswoude-Rijndijk, tussen de wijk Zonneveld en de Oostvaart. Volgens het gisteren gepresenteerde stedenbouwkundige plan moet het een ruim opgezette wijk worden met allerlei soorten woningen. Wethouder Uljee stelde voor om als speciaal accent een appartementengebouw van zeven verdiepingen in de zuidoost hoek van het gebied neer te zetten.

Alleen de SGP/ChristenUnie zei volmondig ja tegen de woontoren. Deze partijcombinatie vond het moedig van de wethouder om zoiets voor te stellen. De PvdA ziet ook wel iets in dit appartementengebouw, maar alleen onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het voldoende architectonische kwaliteit krijgt.

De andere partijen (CDA, VVD, D66 en GWR) zijn tegen het voorstel. Ze vinden dat een woontoren niet past in een nieuw, landelijk opgezette wijk met een dorpse uitstraling.

Wethouder Frank Uljee merkte op dat een hoog gebouw wel belangrijk is voor de financiële onderbouwing van de plannen. De VVD stelde voor om dan maar wat extra huizen te bouwen in het geplande speelgebied in de zuidwest hoek. Een andere mogelijkheid was om wat dure villa’s te bouwen langs de Oostvaart. De GWR stelde nog voor om een extra strook groen langs het fietspad aan de oostzijde van het gebied te handhaven. Wethouder Uljee gaf echter aan dat hij de plannen niet meer wilde aanpassen.

Het werk aan deze nieuwe wijk kan nog niet beginnen. Er moet nog een overeenkomst worden gesloten met Staatsbosbeheer over een stuk bos in het gebied. Ook moet er nog archeologisch onderzoek worden gedaan. Het is niet onwaarschijnlijk dat er vondsten kunnen worden gedaan die dateren uit de Romeinse tijd of de Neolithische tijd.

Over het plan wordt gestemd tijdens de komende gemeenteraadsvergadering van 29 september.

Bron: Omroep Rijnwoude