Politie Hollands-Midden wil beschikken over huisverbod

Regio, 17 september 2007

Politie Hollands-Midden staat pal achter de landelijke invoering van het tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld. Burgemeesters hebben dan de mogelijkheid om bij hoogoplopende ruzies of mishandeling achter de voordeur, de agressor voor tien dagen uit huis te plaatsen.

Het Ministerie van Justitie draait sinds een jaar een succesvolle proef met het tijdelijk huisverbod in Groningen, Venlo en Amsterdam. Een wetswijziging moet het mogelijk maken dat volgend jaar alle gemeenten gebruik kunnen maken van de nieuwe strafmaatregel. Het korps Hollands-Midden treft voorbereidingen om het huisverbod in de loop van 2008 in te voeren. Hulpofficieren van Justititie krijgen instructies om aan de hand van een checklist de strafmaatregel in het juiste geval toe te passen. Bovendien worden de burgemeesters op de hoogte gebracht van hun nieuwe bevoegdheid.

Het huiselijk geweld in Hollands-Midden blijft stijgen. De cijfers van het district Rijn- en Veenstreek (Alphen aan den Rijn en omgeving) zijn opgelopen in de eerste negen maanden van dit jaar. De politie meldt 13 procent meer meldingen, 24 procent meer aangiften en 37 procent meer verdachten. Toch is districtschef Jaco van Hoorn blij, omdat hiermee huiselijk geweld uit de taboesfeer komt. Ook doen steeds meer hulpverleners aangifte namens de slachtoffers.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van Politie Hollands Midden. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.