Milieuvriendelijke pijpleiding toch niet ongevaarlijk

Rijnwoude, 20 september 2007

De pijpleiding die kooldioxide transporteert van het Botlekgebied naar de kassen van kwekers in Zuid-Holland, blijkt toch niet helemaal ongevaarlijk. Er worden maatregelen genomen om problemen in de toekomst te voorkomen. De pijpleiding loopt dwars door Rijnwoude.

Ooit zorgde de pijpleiding voor het transport van ruwe olie van het Botlekgebied bij Rotterdam naar het westelijke havengebied in Amsterdam. Sinds 2005 wordt hij gebruikt voor het transport van het gas kooldioxide (CO2).

Kwekers hebben dit gas nodig om de groei van hun planten te bevorderen. Door het gebruik hiervan besparen ze jaarlijks zo’n 95 miljoen kubieke meter aardgas (het jaarverbruik van circa 100.000 huishoudens) en voorkomen ze de uitstoot van 170 duizend ton CO2. Daarmee leveren ze een bijdrage aan de Nederlandse Kyoto-doelstellingen ten aanzien van de reductie van kooldioxide.

Het gas is niet brandbaar of ontplofbaar. Als het in grote hoeveelheden tegelijk vrijkomt, verdringt het echter wel de gewone lucht, waardoor ademen niet meer mogelijk is. Deze situatie zou zich kunnen voordoen bij beschadigen van de pijpleiding.

Door TNO en het RIVM is onderzoek gedaan naar de beste methode om de pijpleiding te beveiligen. In het vrije veld zal hij duidelijk worden gemarkeerd. Op plaatsen waar veel gebouwd gaat worden (zoals in Benthuizen) zal de pijpleiding met betonnen platen worden afgedekt.

Bron: Omroep Rijnwoude