RijnGouwelijn via Hooigracht/ Langegracht bespreekbaar voor provincie

Leiden, 18 juli 2007

De provincie Zuid-Holland zet vraagtekens bij de variant voor de RijnGouwelijn via de Hooigracht/Langegracht, maar ziet voldoende aanknopingspunten om met de gemeente Leiden het gesprek aan te gaan om te komen tot hoogwaardig openbaar vervoer in de regio Gouda-Katwijk.

De provincie Zuid-Holland waardeert de voortvarendheid waarmee het College van Burgemeesters en Wethouders van Leiden een nieuwe visie heeft ontwikkeld, maar betreurt het door de gemeenteraad aangenomen amendement over het schrappen van de passage over de lightrail-verbinding.

Volgens de provincie is dit amendement strijdig met eerder gemaakte afspraken in de bestuursovereenkomst en uitgangspunten voor de RijnGouwelijn. Alle overige partijen spraken zich in de stuurgroep vorige week opnieuw uit voor een ononderbroken lightrail-verbinding van de kust tot aan Gouda door de binnenstad van Leiden. Positief vindt de provincie het feit dat Leiden de optie van een vertramming van de busbaan Hooigracht/Langegracht openhoudt en dat Leiden de noodzaak van een goede verbinding naar de kust onderschrijft.

Het College van Gedeputeerde Staten heeft de gemeente Leiden per brief uitgenodigd voor gesprekken om tot een oplossing te komen vóór 1 oktober aanstaande. Deze gesprekken zullen zich met name richten op de voorwaarden waaronder vertramming van het tracé via de Hooigracht/Langegracht kan plaatsvinden. Op 17 oktober a.s. zal Provinciale Staten het Definitief Ontwerp van de RijnGouwelijn behandelen, inclusief het tracé door Leiden.

Bron: Provincie Zuid-Holland