Groenedijk Veiliger dankzij inhaalverbod

Groenendijk, 26 juli 2007

De Groenendijk wordt in augustus en september veiliger gemaakt. Extra borden, een inhaalverbod en het weren van vrachtverkeer moeten ervoor zorgen dat het buurtschap niet langer geconfronteerd wordt met levensgevaarlijke verkeersmanoeuvres voor de deur.

Jan Wesselingh van het Hazerswoudse wijkcomité Groenendijk is blij met het actieplan van de gemeente, maar vindt het toch ’magertjes’. Het wijkcomité heeft twee A4’tjes met actiepunten ontvangen, twee weken later dan afgesproken. Dat is beperkt. We beschouwen dit als een eerste stapje.Het beschout dit als een eerste stap.

Het wijkcomité heeft andere verbeteringen met de gemeente besproken, zoals een gedeeltelijke herinrichting van de weg. Die blijven nog op het verlanglijstje staan. Volgens Wesselingh zijn dat grotere plannen,waarvoor meer aanlooptijd nodig is.

Het comité voert al anderhalf jaar actie om de situatie te verbeteren. Eerder dit jaar sneuvelden de plannen om het gedeelte van de Rijndijk bij de Groenendijk in zijn geheel opnieuw in te richten. Het college had er geen 275.000 euro voor over.

Daarom is er nu voor gekozen de verkeerssituatie met borden te verduidelijken. Jan Wesselingh legt uit dat een paar jaar terug de Rijndijk is heringericht. Iemand is toen op het onzalige idee gekomen om van het gedeelte bij de Groenendijk een dertig kilometerzone te maken. Bijna niemand houdt zich daaraan, omdat de weg zich ervoor leent harder te rijden. Bovendien is er slecht aangegeven hoe hard je mag. Je wordt links en rechts voorbij geschoten als je wél dertig rijdt. Die snelheidsverschillen zijn gevaarlijk. Daarbij ondervinden de Groenendijkers overlast van vracht- en sluipverkeer.

Op de rest van de Rijndijk mag wel vijftig gereden worden, maar het is juridisch heel moeilijk om de maximumsnelheid ook bij het gedeelte bij de Groenendijk weer op te voeren.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.