’Alcoholgebruik in dorpen schrikbarend’

Regio, 18 juli 2007

Het alcoholgebruik in de dorpen van Jacobswoude, Nieuwkoop, Rijnwoude, Alkemade en Zoeterwoude is hoger dan in de rest van Zuid-Holland Noord. Bovendien is het alcoholgebruik er in de laatste drie jaar opnieuw toegenomen.

Volgens Hanneke Tielen van de GGD Hollands Midden trekken de inwoners van de dorpen, vooral de jongeren, vaak in grote groepen met elkaar op. Het bovenmatige drankgebruik onder vooral de dorpsjongeren zou daarmee samenhangen. Bovendien zouden de ouders hierbij een voorbeeldfunctie hebben. Het aantal zware drinkers en de hoeveelheid gebruikte alcoholhoudende drank ligt in de dorpen tussen Leiden en Alphen vier procent hoger dan in de rest van Zuid-Holland Noord.

De gemeenteraden van Jacobswoude en Alkemade kwamen deze week bijeen om te bepalen hoe veiligheid en leefbaarheid in de komende jaren het beste kunnen worden bereikt. In dit kader paste de lezing over het alcoholgebruik onder jongeren. Tielen benadrukte dat zwaar alcoholgebruik door jongeren onder 24 jaar blijvende schade veroorzaakt aan de hersenen.

Volgens Tielen bevordert het gebruik van drank ongelukken, ruzies, gedragsproblemen, het nemen van te grote risicos, verruwing in de omgang en geluidsoverlast. Bij veertig procent van alle geweldscriminaliteit speelt alcohol een rol. Bij een meerderheid van de mannelijke café- en soosbezoekers in de dorpen leeft het idee dat veel drinken acceptabel en gezellig is. De helft vindt de consumptie van 15 glazen alcoholhoudende drank op een uitgaansdag acceptabel.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.