Weerstand tegen verplaatsen winkels in Koudekerk

Koudekerk a/d Rijn, 8 juni 2007

Niet iedereen is blij met het idee van de VVD om het winkelcentrum in Koudekerk op termijn naar het oosten van het dorp te verplaatsen. Vooral oudere mensen zien het niet zitten dat ’hun’ voorzieningen een andere plaats krijgen.

De mogelijkheden voor zo’n verhuizing zullen onderzocht worden. Willem Delfos en Teun van Hemert, twee bewoners van seniorencomplex Albrechtstaete, vinden dat allebei een ’ stom plan’. De 75-jarige en 74- jarige Koudekerkers zijn juist in Albrechtstaete gaan wonen omdat het zo lekker dichtbij de winkels ligt.

Maar Martin Bogerd, directeur van Habeko wonen, denkt dat dat niet nodig is. Als het winkelcentrum wordt verplaatst kan Albrechtstaete misschien wel worden uitgebreid. De seniorenwoningen zijn populair. Overigens denkt Bogerd niet dat het tot een daadwerkelijke verplaatsing zal komen. Een verplaatsing brengt enorme investeringskosten mee, en voor de Koudekerkers blijft de huidige locatie toch het centrum. Hij is voor het opknappen van het centrum.

VVD-er Ferdinand Ketel heeft al wat mailtjes ontvangen van verontruste bewoners, maar zegt met een duidelijke uitleg een hoop zorgen weg te kunnen nemen. Hij denkt dat de weerstand veroorzaakt wordt door de groei van het dorp. In het oosten moeten uiteindelijk meer dan 600 woningen gebouwd worden. Mensen willen toch dat het hier dorps blijft. Bouwen brengt weerstand met zich mee.

Hij benadrukt dat het winkelcentrum niet alleen van senioren afhankelijk kan zijn. Er moet voorkomen worden dat de gezinnen die de woningen in het oosten betrekken uitwijken naar Alphen.

Hoewel de VVD bijstand krijgt van onder andere de voorzitter van de winkeliersvereniging en de eigenaresse van de bloemenwinkel, denkt eigenaar Boers van Kika-kappers dat de huidige ligging prima is. Als mensen een woning kopen in het oosten van Koudekerk, weten ze dat het winkelcentrum wat verder weg ligt. Dat lijkt hemgeen probleem.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.