VVD Waddinxveen baalt over fusie met Rijnwoude

Regio, 26 juni 2007

De VVD in Waddinxveen ziet niets in Rijnwoude als fusiepartner. De partij vraagt zich af welke binding Rijnwoude eigenlijk heeft met de ontwikkeling van de Zuidplaspolder. Rijnwoude zelf heeft ook moeite met de ontstane situatie. Volgens burgemeester Hommes van Rijnwoude is de situatieingewikkeld.

De provincie kwam vorige week met het plan om Rijnwoude, Waddinxveen en Boskoop in 2010 samen te laten gaan. Onlogisch, vinden de Waddinxveense liberalen. ''Wij hebben al vergevorderde grootschalige plannen voor de Zuidplaspolder. Wat heeft Rijnwoude daar mee?’’ aldus fractievoorzitter Visscher. Ondertussen heeft Waddinxveen niets met de plannen voor de Oude Rijnzone in Rijnwoude, stelt de partij.

Als het aan de gemeente Waddinxveen ligt gaat zij samen met Boskoop, het zuidelijk deel van Rijnwoude en met Moerkapelle. Maar zowel Rijnwoude als Zevenhuizen-Moerkapelle zijn tegen opdeling van hun gemeenten.

Burgemeester Hommes van Rijnwoude wil nog geen standpunt innemen over de fusie. ''Dat is aan de raad,’’ stelt Hommes. Wel concludeert ze dat Rijnwoude in een lastige positie zit. Zelf koos de gemeente voor een fusie met Zoeterwoude, maar dat lijkt geen optie.

Nu moet Rijnwoude gedwongen weer richting Waddinxveen en Boskoop kijken. ''Lastig, omdat we er later in het fusieproces bijkomen. Nu andere opties afvallen, moeten we alles opnieuw bekijken.’’

Kan Rijnwoude nog wel kiezen? ''De raad moet het maar zeggen. Gaan we kijken of er echt onoverkomelijkheden zijn in een fusie met Waddinxveen en Boskoop of wil Rijnwoude toch wat anders?’’ aldus Hommes.

De Waddinxveense liberalen maken zich overigens ook grote zorgen over de ambities van hun gemeente. De partij vraagt zich af of Waddinxveen wel een ingrijpende fusie aankan, terwijl er ook grote projecten lopen als het nieuwe centrum en de nieuwbouwwijk Triangel.

Ook vindt de VVD het maar niets als bedrijventerrein Doelwijk en natuurgebied ’t Weegje voor uitbreiding worden afgestaan aan Gouda. ''Onzin en schadelijk voor Waddinxveen. Waddinxveen zal enkele honderdduizenden euros aan ozb-inkomsten verliezen. Doelwijk kost de gemeente weinig of niets, dus huizenbezitters zullen wel weer met een forse ozb-verhoging worden geconfronteerd. Ook de gevestigde ondernemers zijn hier niet gelukkig mee,’’ laat fractievoorzitter Visscher weten.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.