Scheepjeskerk geen monument

Hazerswoude-Rijndijk, 25 juni 2007

De Scheepjeskerk in Hazerswoude-Rijndijk komt niet op de Rijksmonumentenlijst. Dat heeft minister Plasterk het Cuypersgenootschap laten weten. Deze club, die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de 19e en 20e eeuw, tekent bezwaar aan.

Enkele jaren geleden dreigde sloop van de 150 jaar oude kerk in Groenendijk. Het bisdom wilde het gebouw aan de erediensten onttrekken. De Groenendijkers protesteerden en vonden daarbij het Cuypersgenootschap aan hun zijde. Die vroeg de monumentenstatus aan. Omdat het belangrijkste adviesorgaan van de minister, de Raad voor Cultuur, en de gemeente Rijnwoude een positief advies uitbrachten, leek het erop dat niets meer een monumentenstatus in de weg zou staan.

Maar het liep anders. De minister vindt dat er al voldoende werken van architect Van Vogelpoel op de lijst staan. Bovendien zijn er al genoeg kerken uit de stijl van de vroege neogotiek beschermd. Ook speelt een eerdere beoordeling van de kerk voor het verkrijgen van de monumentenstatus, een rol. Die viel toen ook negatief voor de kerk uit. Volgens Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap zijn de argumenten flinterdun en ondeugdelijk gemotiveerd.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.