Provincie wil dat Rijnwoude fuseert met Boskoop en Waddinxveen

Rijnwoude, 20 juni 2007

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland stellen acht gemeenten in de Zuidplas en omgeving voor om per 1 januari 2010 drie nieuwe gemeenten te gaan vormen. Rijnwoude zou dan moeten fuseren met Boskoop en Waddinxveen.

Daarmee nemen GS de voorstellen van de Commissie-Van den Berg over. GS onderschrijven het initiatief van Nieuwerkerk aan de IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle om te fuseren tot één gemeente. De gemeenten Boskoop, Rijnwoude en Waddinxveen worden eveneens gevraagd te fuseren. Ook Bodegraven en Reeuwijk zijn in de ogen van GS goede fusiepartners.

Omdat Gouda één van de dichtstbevolkte gemeenten in Nederland is zonder uitbreidingsmogelijkheden, stellen GS drie grenscorrecties voor ten laste van de gemeenten Waddinxveen en Moordrecht. Daarmee krijgt Gouda meer armslag voor de benodigde woningbouw, voor de versterking van de economische positie en voor de uitbreiding van groene recreatie binnen de stadsgrenzen.

Dit standpunt hebben GS ingenomen op basis van het advies van de Commissie-Van den Berg van 30 maart 2007 getiteld "De puzzel passend gemaakt". GSroepen nu de gemeenten op om voortvarend aan de slag te gaan en voor 15 oktober 2007 met een reactie te komen. GS wil voor 1 december 2007 een eindbeslissing kunnen nemen. De fusies en grenscorrecties zouden per 1 januari 2010 kunnen worden gerealiseerd.

Bron: Provincie Zuid-Holland