Alphen strijdt voor rondweg

Koudekerk / Alphen, 18 juni 2007

Alphen geeft de strijd voor het voltooien van de rondweg om de stad niet op. Hoewel deze wens van de gemeente niet in het nieuwe streekplan van de provincie Zuid-Holland is opgenomen, blijft Alphen zich hiervoor hard maken.

In het streekplan is nu de aanleg van een ’kleine bypass’ opgenomen. Deze versie houdt in dat de Burgemeester Bruins Slotsingel wordt doorgetrokken de Gnephoek in, om daar aan te sluiten op de toekomstige Máximabrug. Om dit mogelijk te maken moet de ’s Molenaarsbrug naar het noorden toe worden verplaatst.

Maar dit plan sluit de aanleg van een grote rondweg in de toekomst niet uit, aldus een woordvoerster van de gemeente Alphen. In het streekplan van de provincie is verder opgenomen dat na 2015 kleinschalige woningbouw in de Gnephoek is toegestaan.

Inmiddels is een spaarpotje van 417.000 euro beschikbaar voor de bouw van de Máximabrug en de aanleg van de kleine bypass. Het geld, afkomstig van het rijk, wordt door de provincie verdeeld over de verschillende regio’s. Gemeenten moeten gezamenlijk bepalen wat met dit geld te doen. De Alphense en Goudse regio zijn overeengekomen ruim vier ton voor de Máximabrug en de kleine bypass te bestemmen.

De Máximaburg over de Oude Rijn is nodig om de bedrijven tussen Alphen en Koudekerk beter te ontsluiten. De kleine bypass sluit op deze brug aan, zodat in Alphen het verkeer beter doorstroomt.

Wordt de Alphense rondweg in de toekomst voltooid, dan wordt deze ook aangesloten op de Máximabrug, die ter hoogte van de Alphense Rijnhaven komt te liggen.

Niet iedereen kijkt uit naar de aanleg van een grote rondweg. Als het aande actiegroep ’Maak het Groene Hart niet Hard’ ligt, komt die er de eerste twintig jaar niet. Volgens de actiegroep is in het streekplan geen grote rondweg opgenomen en er komt geen bebouwing in het grootste deel van de Gnephoek. Wel komt er een kleine bypass. Dat is een gunstig compromis, want zo blijft groen wat nu groen is.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.