Helderheid over eigendomsrechten Scheepjeskerk

Hazerswoude-Rijndijk, 31 mei 2007

De situatie in de parochie H.H. Michaël en Bernardus in Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn wordt de laatste jaren beheerst door kwesties over de kerkgebouwen. Deze maand is hierin een belangrijke stap gezet, doordat er definitief duidelijkheid over de eigendomsverhoudingen is geschapen.

Alle eigendomsrechten van de Scheepjeskerk, het kloostergebouw en omliggende grond komen bij de parochie te liggen. Dit is het resultaat van de onderhandelingen tussen de leiding van het Bisdom Rotterdam (namens het parochiebestuur) en de Stichting Oudedagsvoorziening (namens de paters Ongeschoeide Karmelieten).

Hierdoor heeft de parochie de beschikking over het gehele Bernarduscomplex gekregen. Dit is een belangrijke basis om de plannen inzake de kerkgebouwen te kunnen uitvoeren. Het officiële beleid van de parochie en van het bisdombestuur is dat de parochie zodra het mogelijk is de Bernarduskerk en ook het Anker verlaat.

Wanneer met de kerkelijke gemeente van de PKN overeenstemming wordt bereikt, zal de parochie als medegebruiker onderdak vinden in de oude Hervormde kerk die bij de brug tussen Hazerswoude en Koudekerk aan den Rijn staat. Dit is vastgelegd in een voorlopig besluit van de bisschop.

Ook voor de diverse groeperingen die belangstelling hebben voor de herbestemming van het Bernarduscomplex, is de situatie nu duidelijker geworden. Het bisdombestuur zet namens de parochie gesprekken met de betrokken partijen voort onder met meer de Stichting Scheepjeskerk. Het doel is om voor een langere termijn goede voorwaarden te scheppen voor de huisvesting van de liturgische diensten en de pastorale activiteiten van de parochie H.H. Bernardus en Michaël.

Bron: Omroep Rijnwoude