Boosheid over bomen lang fietspad

Hazerswoude, 9 mei 2007

CDA en PvdA willen de onlangs geplante bomen langs het fietspad aan het einde van de Vier Heemskinderenweg onmiddellijk weer worden weggehaald. De bomen zijn schadelijk voor de weidevogels in het gebied.

Voor de weidevogels is het belangrijk dat het gebied rondom het natuurgebied De Wilck zo open mogelijk blijft. Bomen trekken kraaien aan en die vormen een bedreiging voor de weidevogels. Volgens CDA-er Jan Kerkvliet zijn de eerste kraaien al gesignaleerd. Volgens hem hebben de weidevogels het toch al moeilijk als gevolg van de lange periode van droogte. Ook de Vogelwerkgroep in de gemeente heeft al haar verbazing uitgesproken over het neerzetten van de bomen.

Het CDA vroeg met steun van de VVD aan wethouder Kees de Best om de bomen onmiddellijk weer weg te halen. Volgens de Wethouder is het planten van de nieuwe bomen een gevolg van een afspraak met de HSL-organisatie. Tijdens de aanleg van de Hogesnelheidslijn moesten op diverse plaatsen bomen worden gekapt. In ruil daarvoor zijn deze bomen ervoor terug gekomen.

Wethouder de Best wil wel overwegen de bomen te verplaatsen, maar wil daar zeker mee wachten tot na de zomer omdat de bomen nu in bloei staan. Jan Kerkvliet betoogde dat wachten helemaal niet nodig is. De bomen zijn maar net geplant en nog niet eens geworteld. Ze kunnen daarom best snel ergens anders worden neergezet.

Bron: Omroep Rijnwoude