Raad wil onderzoek naar grote plattelandsgemeente

Rijnwoude, 20 april 2007

De gemeenteraad van Rijnwoude heeft het college opgedragen om te onderzoeken of een fusie met Boskoop, Bodegraven en Reeuwijk ook een haalbare kaart is. Al eerder gaf de raad aan dat een samengaan met Zoeterwoude en Boskoop moet worden onderzocht. Het College zal uiterlijk in september hierover verslag uitbrengen.

De provinciale commissie van den Berg heeft onlangs twee varianten voorgesteld voor de toekomst van Rijnwoude. In de eerste variant zou Rijnwoude moeten opgaan in een nieuwe supergemeente Groot-Alphen? In de tweede variant moet Rijnwoude fuseren met Boskoop en Waddinxveen. Gisteravond sprak de gemeenteraad over het advies van de Commissie van den Berg. De partijen waren overwegen negatief over het rapport. Er zitten tegenstrijdigheden in. Ook wordt er te weinig rekening gehouden met de eigen ideeën van Rijnwoude over haar bestuurlijke toekomst. Verder zijn de politici erg teleurgesteld over het terzijde schuiven van Zoeterwoude in de adviezen van de Commissie. Fractievoorzitter Henk Goes hoopt en verwacht dan ook dat het rapport door het College van Gedeputeerde Staten terzijde zal worden geschoven.

De gemeenteraad is unaniem van mening dat Rijnwoude moet streven naar een grote, duurzame, groene, plattelandsgemeenten. Volgens fractievoorzitter Bert Bosch zou zo'n gemeente kunnen ontstaan uit een fusie van Rijnwoude met Boskoop, Bodegraven en Reeuwijk. Die mogelijkheid wordt ook genoemd door het rapport van den Berg. Daarom diende D66 een motie in waarin het College werd opgedragen te te onderzoeken wat de betrokken gemeenten daarvan vinden. Het College heeft toegezegd dit op korte termijn te zullen doen en uiterlijk in september hierover verslag uit te brengen.

De meeste partijen zien niets in een fusie waarbij ook Waddinxveen is betrokken. Een nieuwe gemeente zou dan teveel grote projecten krijgen (Oude Rijnzone, Greenport en Zuidplaspolder). De SCP/ChristenUnie vindt een samengaan met Boskoop en Waddinxveen wal als een reële mogelijkheid. Fractievoorzitter Hans van Kuijk denkt dat deze fusie in feite onvermijdelijk is. Boskoop en Waddinxveen hebben immers al besloten om samen te gaan. Een fusie met Boskoop betekent dus automatisch een fusie met Waddixnveen.

Bron: Omroep Rijnwoude