Bromfietsers in Hollands Midden dragen minder vaak een helm

Regio, 10 april 2007

In 2006 droeg 86 procent van de bromfietsers in de politieregio Hollands Midden een helm. Een jaar eerder was dat nog 93 procent. Landelijk is er ook een daling: van 93 naar 91 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) naar het helmgebruik van de bromfietser.

De bromfietser geeft voor het rijden zonder helm het meest als reden aan dat men de helm te warm vindt of dat men geen helm bezit. Ook wordt vaak genoemd dat de helm is vergeten of dat de helm niet lekker zit. Steeds minder bromfietsers zijn het eens met de draagplicht. Ook doen minder bromfietsers de kinband dicht. Wel positief is dat steeds meer bromfietsers in Hollands Midden de kinband zo vastmaken dat er geen speling meer op zit. Dit is belangrijk omdat bij een ongeval met een te losse kinband de helm te weinig bescherming biedt en in het slechtste geval kan afvliegen.

De helmplicht is ingevoerd om het aantal doden en gewonden onder de bromfietsers terug te dringen. Hoewel bromfietsers slechts één procent van het verkeer uitmaken, zijn bromfietsers landelijk betrokken bij meer dan tien procent van de ernstige verkeersongevallen.

De boete voor het niet dragen van de helm op een bromfiets bedraagt 50 euro. Vorig jaar werden er landelijk ruim 62.000 bekeuringen voor uitgeschreven.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van Politie Hollands Midden. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.