Verbod op paddo's betekent einde Rijnwoudse kwekerij

Rijnwoude, 28 maart 2007

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de verkoop van verse paddo's moet worden verboden. Reden is de dood van een Frans meisje van 17. Ze sprong vorige week na het eten van paddo's van een brug in Amsterdam en overleed. Als het verbod er komt betekent dat het einde van Procare uit Hazerswoude-Dorp. Dat is de enige professionele paddo-kwekerij in Nederland.

Donderdag bespreekt de kamer de opiumwet. Een meerderheid van de Kamer wil dat er een verbod komt op de verkoop van alle paddo's, een verzamelnaam voor paddestoelen die hallucinaties veroorzaken. Gedroogde paddo's vallen al onder de opiumwet en zijn verboden. Maar voor verse paddo's geldt dat verbod nog niet. Voor veel kamerleden bewijst de dood van het Franse meisje dat de paddo's vanwege hun hallucinerende werking ervoor kunnen zorgen dat mensen 'gek in hun hoofd' worden. Maar volgens de paddo-kweker voorkomt een paddo-verbod dergelijke gekte niet.

Voor de paddo-kwekerijen breken onzekere tijden aan. Minister Klink van Volksgezondheid heeft het RIVM gevraagd zo spoedig mogelijk onderzoek te doen naar de effecten van paddo's. Naar verwachting zijn de resultaten er over een aantal maanden.

Dit artikel is overgenomen van de website van RTV West. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.