Rijnwoude niet blij met bemoeienis van buurgemeenten

Rijnwoude, 7 maart 2007

Het gemeentebestuur van Rijnwoude is niet blij met berichten van omliggende gemeenten waarin ze hun mening geven over opsplitsing van Rijnwoude. Dat heeft burgmeester An Hommes de provincie onlangs per brief laten weten.

Burgemeester Hommes schrijft dat Rijnwoude zich vereerd voelt met de belangstelling die er kennelijk voor het grondgebied van de gemeente bestaat. Maar het gemeentebestuur van Rijnwoude is ook verbaasd en ontstemd. Want er wordt wel over Rijnwoude gesproken, maar niet met Rijnwoude.

En de omliggende gemeenten komen met voorstellen die haaks staan op de eigen standpunten.

Zo gafWaddinxveen onlangs te kennenwel te willen fuseren met Boskoop en Hazerswoude-Dorp. De Alphense burgemeester Schoof zei dat een fusie tussen Rijnwoude en Waddinxveen een slecht plan is. Hij vond een fusie van Rijnwoude met Boskoop en Zoeterwoude veel beter. En als dat niet kan dan gaat zijn voorkeur uit naar een fusie tussen Rijnwoude en Alphen a/d Rijn. Zijn derde optie was om Rijnwoude op te delen: Koudekerk en Hazerswoude-Rijndijk bij Alphen, Hazerswoude-Dorp naar Boskoop en Benthuizen naar Zoetermeer.

In de brief van het gemeentebestuur van Rijnwoude benadrukt burgemeester Hommes dat Rijnwoude voldoende bestuurskracht heeft om zelfstandig te kunnen voortbestaan. Toch wil de gemeente zich ook wel bezinnen op andere opties voor de toekomst. Daarbij blijft wel voorop staan dat Rijnwoude niet in stukken mag worden opgedeeld.

Burgemeester Hommes vraagt de provincie omzorgvuldigheid bij de besluitvorming. Ze vindt dat de uitspraken van omliggende gemeenten daar niet toe bijdragen.

Bron: Omroep Rijnwoude