Oefening in HSL-tunnel verloopt niet vlekkeloos

Rijnwoude, 21 maart 2007

Op dinsdag 20 maart is door brandweer, politie, GHOR Hollands Midden, ProRail en de gemeente Rijnwoude een grote oefening gehouden in de HSL-tunnel. Daarbij ging niet alles goed. Vluchtdeuren gingen niet open en de afvoer van gewonden duurde te lang.

In de tunnel was de tunnelschacht bij de Bent in een ernstig ongeluk in scène gezet. De hogesnelheidstrein was op een onbekend voorwerp beotst. Het gevolg was een enorme ravage en een klein brandje. In en om de trein lagen enkele doden, gewonden en er heerste paniek. De lichtgewonden werden door de toegesnelde hulpverleners via de tunnelschacht naar boven gebracht en met bussen naar het opvangcentrum in het Dorpshuis in Hazerswoude-Dorp gebracht. De zwaargewonden werden met een trein naar de uitgang van de tunnel in Leiderdorp vervoerd. Hier stonden medische teams klaar om de gewonden te verzorgen.

In het gemeentehuis van Rijnwoude oefende gelijktijdig de gemeentelijke rampenstaf onder leiding van burgemeester An Hommes. Hier werd geoefend met het opvangen, verzorgen en registreren van slachtoffers, gewonden en passagiers. Ook werd geoefend met het geven van voorlichting

Aan de oefening deden circa 250 vrijwilligers, 80 hulpverleners, 80 gemeenteambtenaren en diverse medewerkers van ProRail mee.

Uit een eerste evaluatie vlak na de oefening in grote lijnen volgens plan verliep. Op enkele punten ging het echter niet goed. Zo gingen aanvankelijk de vluchtdeuren in de tunnel niet open. Daardoor konden de treinpassagiers niet de andere, veilige tunnelbuis komen. Ook duurde de afvoer van de zwaargewonden met een speciale trein veel te lang. De passagiers die bij de Bent door de vluchtschacht naar buiten kwamen, stonden daar in de kou en kregen geen dekens aangereikt, terwijl die wel beschikbaar waren. En naar de zin van burgemeester Hommes duurde het te lang voordat de rampenstaf in het gemeentehuis een goed beeld had van de situatie.

De samenwerking tussen de diverse hulpdiensten ging goed. En ook waren er geen problemen met de communicatie tussen de hulpdiensten. De samenwerking in het gemeentelijke Beleidsteam verliep ook goed.

Een uitgebreide evaluatie zal moeten uitwijzen of er nog verbeteringen moeten komen in de veiligheidsprocedures. Voordat de tunnel in gebruik kan worden genomen moet de gemeente Leiderdorp nog een gebruiksvergunning afgeven.

Bron: Omroep Rijnwoude