Fusie Alkemade en Jacobswoude officieel

Regio, 31 maart 2007

De fusie tussen Alkemade en Jacobswoude is definitief. Beide gemeenteraden hebben unaniem besloten dat de gemeenten op 1 januari 2009 samengaan. De naam van de nieuwe gemeente wordt later gekozen. Veel raadsleden voelen voor een naam die verwijst naar het Braassemermeer, maar die de Kagerplassen niet tekortdoet.

De naam ’Land van Kaag en Braassem’ viel dan ook deze week. Maar beide raden willen eerst inwoners raadplegen bij het kiezen van een nieuwe naam. Voorlopig blijven de gemeentehuizen in Rijnsaterwoude en Roelofarendsveen allebei in gebruik. Of er een nieuw gemeentehuis komt, is niet duidelijk.

De raadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente vinden eind 2008 plaats. Dan wordt een nieuwe raad voor vijf jaar gekozen, want pas in 2014 is de volgende raadsverkiezing. Afgesproken is dat zowel het Alkemadese coalitieprogramma (CDA, VVD en PvdA) als dat van Jacobswoude (CDA en GB) tot 1 januari 2009 zoveel mogelijk wordt uitgevoerd.

Voor de voorbereiding van de fusie is 1,8 miljoen euro uitgetrokken. Burgemeester Meerburg van Alkemade laat weten dat de provincie erop toeziet dat beide gemeenten niet gaan potverteren voor de fusie.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.