Rijnwoude wil niet met Waddinxveen

Rijnwoude, 15 januari 2007

In een brief aan de provincie heeft de gemeente Rijnwoude geschreven niet met Waddinxveen te willen samengaan. De gemeente dringt er bij de provincie op aan een mogelijke samengaan van Boskoop, Rijnwoude en Zoeterwoude in het onderzoek te betrekken.

De provincie Zuid-Holland heeft in een visie over de bestuurlijke toekomst van de regio aangegeven dat Rijnwoude zou moeten fuseren met Waddinxveen en Boskoop. Eventueel kan Zoeterwoude daar nog bij kunnen.

Rijnwoude vindt Waddinxveen geen voor de hand liggende fusiepartner. Uitgangspunt is dat een nieuw te vormen gemeente een open en groen karakter moet hebben. Dit pleit voor een samengaan met Zoeterwoude. Verder vindt de gemeente het belangrijk dat de ontwikkelingen op het gebied van de boomsierteelt in de Greenport binnen één gemeente plaatsvinden. Dan ligt een samengaan met Boskoop voor de hand.

Voor Rijnwoude heeft een samengaan met Waddinxveen geen toegevoegde waarde. In Waddinxveen zal steeds meer verstedelijken. Deze ontwikkeling staat op gespannen met voet met de Rijnwoudse ideeën voor een groene gemeente.

Al eerder heeft burgemeester Schoof van Alphen a/d Rijn een fusie van Rijnwoude met Waddinxveen een slecht plan genoemd. Hij vindt dat 'een hefbrug te ver'. Hij is bang dat door zo'n fusie de ontwikkelingen in het gebied van de Oude Rijnzone worden bemoeilijkt. Waddinxveen ligt immers helemaal buiten dit gebied.

In een brief aan de provincie Zuid-Holland heeft de gemeente nu nadrukkelijk gevraagd om een samengaan van Boskoop, Rijnwoude en Zoeterwoude in het onderzoek te betrekken. In de brief geeft de gemeente aan dat het toevoegen van deze optie bepalend is voor de mederking van de gemeente aan het onderzoek.

Bron: Omroep Rijnwoude