Provincie wil dat Rijnwoude fuseert

Rijnwoude, 8 november 2006

De provincie Zuid-Holland wil dat Rijnwoude, Boskoop, Zoeterwoude en Waddinxveen met elkaar gaan praten over een mogelijke fusie. De gemeenten krijgen van de provincie tot april 2007 de tijd om hiervoor plannen te maken.

In oktober 2005 heeft de provincie Zuid-Holland aan de gemeenten gevraagd om voor september 2006 een standpunt in te nemen over hun bestuurlijke toekomst. Dat hebben de gemeenten gedaan.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben daarna de notitie 'De bestuurlijke toekomst van de gemeenten in de Zuidplas en omgeving: grensoverschrijdende aanpak' opgesteld. Daarin geven zij een oordeel over de standpunten van de gemeenten in de Zuidplas en omgeving over hun bestuurlijke toekomst. Het gaat om de Zuidplasgemeenten Gouda, Moordrecht, Waddinxveen, Zevenhuizen-Moerkapelle en Nieuwerkerk aan den IJssel en de gemeenten Bodegraven, Reeuwijk, Boskoop en Rijnwoude. Op verzoek van Rijnwoude wordt ook Zoeterwoude daarbij betrokken. In de notitie staat een aantal varianten rond verschillende gemeenten die GS verder laten onderzoeken.

GS constateren dat er geen eenduidig beeld bestaat bij Waddinxveen, Boskoop en Rijnwoude over de keuze voor fusiepartners. Een nadere verkenning vindt plaats voor een vrijwillige samenvoeging van Waddinxveen, Boskoop en Rijnwoude of een vrijwillige samenvoeging van Waddinxveen, Boskoop, Rijnwoude en Zoeterwoude.

Het college van GS wil dat er knopen worden doorgehakt. De provincie en de gemeenten moeten samen aan een eindplaatje voor de bestuurlijke toekomst werken. Omdat verschillende vragen nog openstaan en niet alle aangedragen oplossingen en varianten elkaar aanvullen, stellen GS voor dat nadere verkenningen worden uitgevoerd door een kleine ex­terne commissie. Ondanks de verschillende concrete varianten die nu nader worden uitgewerkt, bestaat ook de mogelijkheid dat er nog andere varianten naar voren komen uit de verkenningen van de externe commissie. Deze zullen dan ook nader worden bekeken.

De samenstelling van deze commissie is nog niet bekend en wordt later door de provincie bekend gemaakt. De commissie wordt gevraagd om voor 1 april 2007 advies uit te brengen over de in de notitie aangegeven varianten. Daarna neemt de provincie een definitief standpunt in.

Bron: Provincie Zuid-Holland