Karmelieten tegen monumentenstatus Scheepjeskerk

Rijnwoude, 29 november 2006

De Orde der Ongeschoeide Karmelieten maakt bezwaar tegen het advies van de Raad voor Cultuur om de Scheepjeskerk en het klooster in Hazerswoude-Rijndijk op de monumentenlijst te zetten. Volgens de Orde is het advies van de Raad voor Cultuur kort, onzorgvuldig en onjuist.

Als de 150 jaar oude kerk en het bijna honderd jaar oude klooster op de monumentenlijst staan, is sloop van de baan. Integendeel, er moet dan geld worden gestopt in de restauratie. Het parochiebestuur is daarom fel tegen een monumentenstatus en staat lijnrecht tegenover een grote groep parochianen. Deze Vrienden van de Scheepjeskerk willen de kerk die door hun voorouders is gebouwd en betaald, behouden.

Nu blijkt dat de Karmelieten, die tot enkele jaren geleden in het klooster woonden, ook tegen een monumentenstatus zijn. Ze vinden dat bij het besluit over de monumentenstatus de kerk en het klooster sowieso apart moeten worden beoordeeld. Volgens hen is het klooster op geen enkele manier monumentwaardig. Ook was er in 1977 een uitspraak van de Kroon dat de kerk niet als monument diende te worden aangewezen.

Het bezwaar van de paters is een klap in het gezicht van de parochianen. Volgens Jan Wesselingh van de Vrienden van de Scheepjeskerk hebben de pogingen tot sloop van de met uitsterven bedreigde orde alléén maar met geld te maken.

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rijnwoude staat achter een monumentenstatus van de kerk. Dat bleek tijdens een vergadering van de Commissie Ruimtelijke Zaken. Ook de gemeenteraad stemt daarmee unaniem mee in.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.