Discussie over monumentenstatus Scheepjeskerk

Rijnwoude, 7 november 2006

De Scheepjeskerk in Hazerswoude-Rijndijk moet een rijksmonument worden. Dat heeft de Raad voor Cultuur recentelijk bij wijze van uitzondering aan minister Van der Hoeven geadviseerd.

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg zet nog maar zelden gebouwen op de lijst. De Raad voor Cultuur vindt dat voor de 150 jaar oude kerk in buurtschap Groenendijk een uitzondering moet worden gemaakt. in een brief aan de minister schrijft de raad dat het hier gaat om een topmonument dat bovendien bedreigd is.

Het Cuypersgenootschap verzocht monumentenzorg begin dit jaar om de met sloop bedreigde kerk op de lijst te zetten. Zolang Rijksmonumentenzorg het verzoek in behandeling heeft, mag het gebouw sowieso niet worden gesloopt.

Behalve de Raad voor Cultuur moet ook de gemeenteraad van Rijnwoude adviseren over de monumentenstatus. Dat gebeurt vermoedelijk op 14 december. Het parochiebestuur Michael en Bernardus dringt aan op een negatief advies. In een brief aan de gemeenteraad schrijft vice-voorzitter Boelen dat het bestuur het juister acht om alle energie en middelen te steken in het in stand houden van de beide protestantse kerkgebouwen

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.