Remkes wil af van kleine gemeenten

Regio, 22 oktober 2006

Gemeenten met minder dan 20.000 tot 50.000 inwoners moeten fuseren. Dat heeft minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken zondag in het tv-programma Buitenhof gezegd. Afhankelijk van de regionale situatie geldt dat ook voor lokale overheden met minder dan 50.000 burgers.

Uit onderzoek blijkt volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken dat gemeenten hun taken het beste kunnen uitvoeren als zij minimaal tussen de 20.000 en 50.000 inwoners tellen. Volgens de bewindsman moet een nieuw kabinet de kleinere gemeenten twee jaar de tijd gunnen om zelf te fuseren. Lukt ze dat niet, dan moet het Rijk ingrijpen.

Momenteel telt Nederland bijna 460 gemeenten. Daarvan hebben er ruim tweehonderd minder dan 20.000 inwoners en circa 180 lokale overheden zitten tussen de 20.000 en 50.000 burgers. Ook Rijnwoude heeft minder dan 20.000 inwoners.

Het CDA is absoluut tegen de lijn van de minister. Volgens Tweede Kamerlid Liesbeth Spies van de christendemocraten moeten kleine gemeenten niet gedwongen worden om te fuseren.

Volgens haar is daar geen reden toe. Zoeterwoude presteert bijvoorbeeld met 9000 inwoners al tijden beter dan grote broer Leiden met 120.000 inwoners. En zo zijn er meer voorbeelden, waarbij kleinere gemeenten het bestuur juist dichter bij de burger weten te brengen.

Volgens Remkes is het bestuur in Nederland te veel versnipperd, waardoor er onnodig veel overleg wordt gevoerd. Daarbij wees hij ook op de organisatie van de Randstad, waar verschillende provincies en gemeenten "elkaar van de straat houden door over dezelfde onderwerpen te vergaderen". Bovendien wil de minister graag af van de deelraden in Amsterdam en Rotterdam.

De bewindsman vindt dat bij de vorming van een nieuw kabinet "spijkerharde" afspraken gemaakt moeten worden over de bestuurlijke indeling van ons land. Volgens Remkes moeten gemeenten de komende jaren meer taken gaan uitvoeren, maar kunnen ze dat alleen aan door schaalvergroting.

Bron: nu.nl