Grootse plannen voor centrum Hazerswoude-Rijndijk

Hazerswoude-Rijndijk, 10 oktober 2006

Op een druk bezochte informatieavond heeft de gemeente een groot plan gepresenteerd voor het opnieuw inrichten van het centrum van Hazerswoude-Rijndijk. Daarin gaat het om de bouw van ruim 300 woningen, een nieuw winkelcentrum, een boulevard langs het water, een brede school en een gezondheidscentrum.

Het plan heeft betrekking op het gebied tussen Rijndijk, Da Costasingel, Potgieterlaan en Gemeneweg. Door het verdwijnen van het waterleidingbedrijf komt er ruimte voor de bouw van een nieuw wijkje. Het winkelgebied bij de Da Costasingel wordt opnieuw ingericht. Bij de ontwikkeling van het plan is samengewerkt tussen de gemeente, Habeko, projectontwikkelaars en de huidige eigenaars.

Er zijn twee modellen gepresenteerd. Het eerste model is het \'Willem Kloosplein\'. Hierbij komt er een plein tussen de bestaande winkels aan de Da Costasingel en het nieuwe winkelcentrum dat op de plek van het NCK-gebouw moet komen.

Het tweede, duurdere en meer ambitieuze, model is het \'Oaseplein\' gedoopt. De winkels komen dan rondom een nieuw plein tussen de watertoren en de Oude Rijn. De bezoekers van de informatieavond werden alvast lekker gemaakt met het beeld van het drinken van een kopje koffie in een restaurant aan het water. De plannermakers denken dat dit model haalbaar is.

Onderdeel van de gepresenteerde eerster schets is ook een brede school met 40 tot 50 lokalen, huizen op de plek van zwembad De Dolfijn, de sloop van ruim dertig huizen aan de Potgieterlaan. Het is de bedoeling dat de nieuwbouw voor 30 procent uit sociale woningbouw zal bestaan.

Onder de ruim 120 aanwezigen leefden veel vragen over het verkeer. Velen zag nog niet goed hoe het steeds drukker wordende verkeer zou moeten worden afgehandeld. Ook was er twijfel over voldoende parkeergelegenheid.

Op dit moment is de financiële onderbouwing van de plannen nog niet helemaal rond. Volgens de plannenmakers komt dat wel in orde. De volgende stap is nu dat de schetsmatige plannen concreet uitgewerkt gaan worden in een masterplan. De bewoners worden op de hoogte gehouden en kunnen meepraten in een klankbordgroep.

Bron: Omroep Rijnwoude