Steeds minder koeien in de wei

Regio, 27 september 2006

Boeren in het Groene Hart halen in hoog tempo hun koeien uit de wei. Dat blijkt uit de jaarlijkse weilandentelling van de stichting Wakker Dier.

In slechts vijftien procent van de weilanden in Zuid-Holland staan nog koeien. Dat betekent dat er in één jaar tijd heel wat Zuid-Hollandse boeren zijn begonnen met het permanent binnen houden van hun vee, want vorig jaar telde Wakker Dier nog koeien in 24 procent van de weilanden in de provincie.

Wel zijn er in de Zuid-Hollandse weilanden relatief meer koeien te zien dan elders in het land. In slechts twaalf procent Van de 6000 onderzochte weilanden troffen de medewerkers van de stichting koeien aan. Vorig jaar was dat 14 procent. In provincies als Flevoland en Groningen owrdt nog geen tien procent van de weilanden gebruikt voor het weiden van de dieren.

Dat er in verhouding in het Groene Hart nog redelijk wat koeien buiten lopen heeft te maken met het grote aantal kleinere bedrijven. Want het zijn juist de grote bedrijven die over melkrobots beschikken en de dieren het jaar rond op stal houden. Hun weilanden worden doorgaans gebruikt voor het oogsten van gras, dat de koeien in de stal krijgen geserveerd.

Wakker Dier vindt het verontrustend dat steeds meerboeren hun koeien binnen houden. Het is niet goed voor het welzijn van de dieren en weidemelk heeft meer Omega3 vetzuren en is dus gezonder.

Er zijn echter wel initiatieven die de weidegang bevorderen. Zo maakte Campina deze zomer in Hazerswoude bekend dat het volgend jaar weidemelk gaat afnemen van 600 melkveehouders. Dat aantal moet in 2011 zijn opgelopen tot 6000.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.