Werkplaats RijnGouwelijn komen in Zoeterwoude

Regio, 9 juli 2006

De opstelsporen en een werkplaats voor de voertuigen van de RijnGouwelijn komen te liggen in de Elfenbaan. Dat is de strook tussen het spoor Leiden - Alphen en de N11. De gemeente Zoeterwoude en de provincie Zuid-Holland hebben hierover een akkoord bereikt.

Dit is het belangrijkste onderdeel van de aanvullende bestuursovereenkomst met Zoeterwoude, die vorige week door gedeputeerde Huls van de provincie en wethouder Stuijt van Zoeterwoude is ondertekend.

De bestuursovereenkomst is een aanvulling op de eerder gesloten basisovereenkomst met alle gemeenten langs het oostelijk deel van de RijnGouwelijn. Betrokken partijen hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar alternatieve locaties voor de opstelsporen en het werkterrein. Na een zorgvuldige overweging en een uitgebreide discussie in de gemeenteraad van Zoeterwoude, blijkt dat de opstelsporen en de werkplaats op de Elfenbaan terecht kunnen.

Zowel Zoeterwoude als de provincie onderkennen dat de Elfenbaan een belangrijk ecologisch gebied is. De provincie compenseert dan ook de natuurwaarde van de Elfenbaan. De provincie maakt dit mogelijk door een streekplanwijziging. Bij de streekplanwijziging zal een laatste nadere onderbouwing komen door het afwegen van de locatie Elfenbaan tegenover de alternatieve locatie nabij Groenendijk, ten oosten van de Heineken-brouwerij in Zoeterwoude.

Bron: Provincie Zuid-Holland