Gemeenteraad wil nader onderzoek naar mogelijke fusie

Rijnwoude, 6 juli 2006

Woensdagavond heeft de gemeenteraad van Rijnwoude unaniem uitgesproken dat fuseren met Boskoop en Zoeterwoude bespreekbaar is, maar dat dit niet de enige mogelijkheid hoeft te zijn. Daarom wil de raad dat er eerste gedegen onderzoek wordt gedaan naar beperkt aantal serieuze opties.

Aan het begin van de vergadering stonden de politieke partijen nog recht tegenover elkaar. Het CDA en de PvdA kwamen met een gezamenlijke motie, waarin uitgesproken werd dat Rijnwoude voorlopig zelfstandig moet blijven. In 2008 en 2009 zou dan onderzoek moeten worden gedaan over de verdere toekomst. En een eventuele fusie zou dan niet voor 2012 moeten plaatsvinden.

De VVD kwam met een motie die het collegestandpunt volledige ondersteunde. Deze partij vindt dat de tijd van stilzitten en afwachten voorbij is. De ontwikkelingen staan niet stil. Als Rijnwoude steeds maar de boot afhoudt, blijft de gemeente straks misschien wel alleen over als kleine gemeente. En dan wordt Rijnwoude misschien wel verdeeld over andere gemeenten. Daarom moet onmiddellijk worden begonnen met fusiebesprekingen met Boskoop en Zoeterwoude.

De gemeenteraad vond het belangrijk om met een unaniem standpunt te komen richting provincie. Daarom werd in een schorsing geprobeerd om de twee moties in elkaar te schuiven. Dat lukte. De nieuwe motie werd unaniem aangenomen.

In de motie wordt het college opgedragen om een gedegen nader onderzoek te doen naar een beperkt aantal serieuze opties. Een fusie met Boskoop en Zoeterwoude is daarbij een voor de hand liggende optie, maar op zeker niet de enige. De uitkomsten van dit onderzoek moeten in maart 2007 door de gemeenteraad worden besproken. In die vergadering zullen dan de verdere aanpak, de randvoorwaarden en het tijdpad worden vastgesteld.

Bron: Omroep Rijnwoude