Radarsensoren meten files op N11

Rijnwoude, 6 mei 2006

Rijkswaterstaat heeft 25 radarsensoren geplaatst om de N11 tussen Leiden en Bodegrafen. Daarmee kunnen de files op de weg worden gemeten. Met die informatieprobeert Rijskwaterstaat het verkeer beter te verdelen over de N11 en de A12.

De radarsensoren tellen de auto's die langskomen en ook de snelheid waarmee ze rijden.Met die informatie kan worden vastgesteld of er files zijn, waar ze staan en hoe lang ze zijn.

Met deze informatie adviseert Rijskwaterstaat automobilisten op de A12 van Utrecht naar Den Haag wanneer ze beter de N11 kunnen nemen. Dat gebeurt met grote informatieborden boven de weg. En ook omgekeerd worden automobilisten op de A4 via Den Haag naar Utrecht geadviseerd of ze beter de N11 of de A12 kunnen nemen.

De radarsensoren worden van stroom voorzien door zonnepanelen. De infomatie van alle 25 masten wordt met zenders naar een centrale computer in Rhoon gestuurd. Volgens woordvierder Dick van Klaveren van Rijkswaterstaat is deze oplossing geodkoper dan het aanleggen van detectielussen in de weg.

Naar verwachting zal het systeem in juni ingebruik worden genomen. Dan zullen de berichten over files op de N11 in de berichtgeving op de radio worden meegenomen. Actuele file-informatie is ook terug te vinden op websites als die van de Verkeersinformatiedienst (www.vid.nl).

Bron: Omroep Rijnwoude