Nieuwe bewegwijzering voor fietsers

Regio, 6 april 2006

Fietsen door het Groene Hart wordt anders. De zeshoekige routebordjes die tienduizenden recreanten nu nog de weg wijzen, maken plaats voor genummerde knooppunten.

Het systeem gaat zich de komende twee seizoenen als een olievlek over de tuin van de randstad verspreiden. In de tweede helft van volgend jaar moeten de nummerbordjes overal staan.

In enkele regio’s, zoals de Gooi en Vechtstreek, de Bollenstreek en rond de Reeuwijkse plassen, zijn al concrete plannen voor een netwerk met knooppunten. Als dat is uitgebouwd van Noordzee tot Utrecht heeft de fietsende recreant de mogelijkheid ’eindeloos te combineren’, zegt Ko Droogers van de ANWB. De doelgroep is enorm: in en rond het Groene Hart wonen zes miljoen mensen. Vooral de ouderen onder hen pakken bij voorkeur de fiets om erop uit te trekken.

Een Belgische mijningenieur stond aan de wieg van het systeem dat in Brabant en Limburg al ingevoerd is. Hij wilde voorkomen dat de kompels in de duistere gangen verdwaalden en bedacht een ondergronds netwerk met genummerde knooppunten. Onderzoek in Midden-Limburg leerde dat niet alleen de recreant, maar ook het bedrijfsleven profiteerde. Droogers: "Er kwamen meer fietsers en de horeca-omzet groeide. In vier jaar tijd steeg die met twaalf miljoen euro."

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.