Fusie Boskoop en Waddinxveen niet goed genoeg

Regio, 27 april 2006

Een fusie van Boskoop en Waddinxveen is goed. Maar de vorming van een nóg grotere gemeente is beter. Dat is de belangrijkste aanbeveling van onderzoeksbureau KplusV. Het bureau heeft in opdracht van de twee gemeenten gekeken of een samenvoeging haalbaar en gewenst is.

Het kan, vindt KplusV. De twee gemeenten zelfstandig laten voortbestaan, is op den duur niet goed. Boskoop zal al gauw te klein zijn om het hoofd boven water te houden. Maar ook Waddinxveen loopt op den duur tegen z’n beperkingen aan.

Fuseren ligt voor de hand, maar dan moeten de twee wel hun financiële zaken op orde hebben. Dat is volgens KplusV wel nodig om de beide gemeenten financieel ’schoon op te leveren.’ Ook moeten de belastingen ongeveer even hoog worden, iets wat nu nog niet het geval is.

Toch twijfelt KplusV. Er staan in de regio grootschalige ontwikkelingen op stapel, zoals de bebouwing van de Zuidplaspolder en de versterking van het boomteeltgebied, de Greenport. De combinatie Boskoop/Waddinxveen kan in de toekomst alsnog te klein blijken te zijn. Er zijn volgens het onderzoeksbureau twee mogelijkheden. De gemeente kan groter worden gemaakt door het Rijnwoudse deel van het boomteeltgebied erbij te voegen. Ook zou Moerkapelle een nuttige uitbreiding zijn. Maar KplusV ziet dat niet snel gebeuren omdat zo’n ’grenscorrectie’ niet op vrijwillige basis haalbaar is. Een tweede mogelijkheid is een ’supergemeente’ te vormen tussen de N11, A12 en het hsl-tracé. Zo’n gemeente met ongeveer 100.000 inwoners kan bestaan uit Boskoop, Waddinxveen plus in z’n geheel of gedeeltelijk Rijnwoude, Reeuwijk en Zevenhuizen-Moerkapelle. Alternatief is een combinatie van de twee Gouwegemeenten met Gouda.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.