GWR grote winnaar, CDA grote verliezer

Rijnwoude, 8 maart 2006

De GWR is de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Rijnwoude. De nieuwe partij behaalde ruim 9% van de stemmen en krijgt daarmee 2 zetels in de nieuwe raad. Dat ging vooral ten koste van het CDA. Die partij verloor bijna 7% van de stemmen, en daarmee ook een zetel in de raad. Ondanks een licht verlies, verloor ook D66 een zetel in de raad.

In de nieuwe raad gaat de CDA terug van 6 naar 5 zetels. De PvdA behoudt haar 4 zetels, de VVD blijft op 3 zetels, en de SGP/ChristenUnie op 2 zetels. D66 ging terug van 2 naar 1. De GWR kwam vanuit het niets op 2 zetels.

Het CDA verloor vooral in Hazerswoude-Rijndijk (-9,6%), Hazerswoude-Dorp (-8,1%) en Koudekerk a/d Rijn (-7,7%). In Benthuizen bleef de partij ongeveer gelijk. Het CDA verloor zijn kiezers vooral aan de GWR.

De PvdA ging in totaal licht achteruit (-0,8%), maar er waren grote verschillen in de kernen. In Hazerswoude-Rijndijk hing de partij met 6,6% achteruit en in Benthuizen met 5,8% vooruit.

De VVD ging 1,2% achteruit. Dat werd vooral veroorzaak door een fors verlies (-5,5%) in Benthuizen. De SGP/ChristenUnie ging licht vooruit (+0,5%). Het verlies van D66 (-0,9%) werd vooral veroorzaakt door verlies in Koudekerk a/d Rijn (-3,0%).

De nieuwe partij GWR (Geen Windmolens in Rijnwoude) behaalde zijn stemmen vooral in Hazerwoude-Rijndijk (17,7%) en Koudekerk a/d Rijn (10,4%), en in mindere mate in Hazerswoude-Dorp (6,0%). In Benthuizen scoorde de GWR bijna niet (1,6%).

De opkomst in Rijnwoude was met 64,8% net iets lager dan de 65,5% bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2002.

Omroep Rijnwoude heeft ook een naslagwerk beschikbaar gesteld met alle resultaten.

Bron: Omroep Rijnwoude