Duizenden huizen tussen Alphen en Leiden kan best

Regio, 1 maart 2006

De bouw van 9300 woningen tussen Alphen en Leiden verpest het landschappelijk karakter niet. Minister Dekker (VROM) ziet nog steeds ruimte voor ’groene vensters’.

Het volbouwen van het gebied tussen Alphen en Leiden, ook wel de Oude Rijnzone genoemd, brengt de structuur van het landschap niet in gevaar. Volgens minister Dekker (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) blijft er ruimte voor ’groene vensters’, die het gebied verbinden met de rest van het Groene Hart.

Dat antwoordt de minister op vragen van Duyvendak (GroenLinks). Onlangs voerde het Tweede Kamerlid actie in Alphen, Bodegraven en Gouda voor het openhouden van het Groene Hart. Daar stelde hij geschrokken te zijn van de ’omvang en de brutaliteit van de bouwplannen’. Voor Duyvendak reden om Kamervragen aan de minister te stellen.

Dekker laat zich door zijn vragen niet uit het veld slaan. De minister zegt op de hoogte te zijn van de grootschalige bouwplannen die over circa 9300 woningen spreken, maar wil van geen strijdigheid met het belang van het Groene Hart weten. "Het laadvermogen van dit gebied kan dit aantal, dat overeenkomt met migratiesaldo nul, mijns inziens ook aan en het ontziet tegelijkertijd andere delen van de regio." Wel stelt Dekker dat de precieze invulling van het gebied aandacht blijft vragen, waarbij mogelijk het Rijk hulp kan bieden.

Op de vraag van Duyvendak of de minister weet dat de ontwikkeling van de Gnephoek nodig is voor het financieren van de Maximabrug en het voltooien van de Alphense rondweg, antwoordt Dekker volmondig ’ja’. Volgens haar zitten de provincie Zuid-Holland en het Rijk op de lijn dat ’een verdere ontwikkeling na 2015 nadere studie en vervolgens een politieke afweging vraagt’.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.