Aanleg tunnel Hazerswoude-Dorp kost miljoenen

Rijnwoude, 14 maart 2006

De tunnel op het kruispunt in Hazerswoude-Dorp kost rond de acht miljoen euro, schat wethouder Uljee (ruimtelijke ordening) van Rijnwoude. Voor de aanleg van de tunnel moet de hele omgeving van de kruising Gemeneweg-Dorpsstraat op de schop, en dat stuwt de kosten op.

Collega-wethouder De Best (verkeer) wil zich nog niet op bedragen vastleggen. Pas als rond april alle onderzoeken klaar zijn, wil hij een prijskaartje presenteren.

Rijnwoude praat met de provincie Zuid-Holland over de aanleg van een tunnelbak in de N209. Die moet het dorp verlossen van de groeiende stroom verkeer tussen de N11, Zoetermeer en het Boskoopse sierteeltgebied.

De tunnel zelf kost volgens de laatste schattingen ongeveer 5,5 miljoen. Maar daarmee is Rijnwoude er niet. De Best vertelt dat de bushaltes op een andere plek moeten komen. Ook het ANWB-tankstation ligt precies op de route van de tunnel. Een oplossing is de pomp uit te plaatsen. Uljee voegt toe dat tijdens de aanleg omleidingsroutes moeten worden uitgestippeld via ondermeer de Rembrandtlaan. Ook daarvoor is geld nodig. Meevaller voor de gemeente is volgens De Best wel weer dat in de hoek bij de vroegere slijterij Timmermans wat nieuwe bebouwing mogelijk is. Die brengt geld in het laatje.

Maar alles overziend wordt het een kostbare aangelegenheid, denkt Uljee. De teller staat nu op 6,8 miljoen voor de hele herinrichting. Uiteindelijk komt de begroting op ongeveer acht miljoen uit, ’een grove schatting’, aldus de wethouder. Rijnwoude zal rekening moeten houden met een eigen bijdrage van minimaal drie miljoen, denkt hij.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.