Nieuwe wandelpaden in Wijk en Wouden

Regio, 7 februari 2006

Nog voor het eind van het jaar krijgt de wandelliefhebber 22 kilometer onverhard pad door de Hazerswoudse en Zoeterwoudse polders tot zijn beschikking. Tenminste, als de investering van 195.000 euro op tafel komt.

De provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rijnwoude en Zoeterwoude zijn in principe positief. Zuid-Holland draagt 56.000 euro bij aan de kosten en het onderhoud voor de eerste vijf jaar. B en W van Rijnwoude stellen de raad op 2 maart voor 20.000 euro bij te dragen. Ook Zoeterwoude werkt mee, maar het bedrag is nog niet bekend. Verder hebben Heineken, 3M en de Rabobank gezamenlijk 4000 euro toegezegd. Het resterende bedrag moet van de omliggende gemeenten Zoetermeer, Leidschendam, Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn komen.

Ton Orleans die als secretaris van de gebiedscommissie Wijk en Wouden nauw is betrokken bij de aanleg van de wandelpaden, hoopt op 2 maart meer te weten. Hij verwacht dat ook de andere gemeenten over de brug komen.

De paden komen dwars door het weiland. De 195.000 euro wordt vooral gebruikt voor de aanleg van bruggetjes, borden en klaphekken. Verder krijgen de boeren over wiens land een wandelroute loopt, een vergoeding. Dat is voor bijvoorbeeld het plat trappen van het gras en omdat ze in hun bedrijfsvoering rekening moeten houden met gasten in het land. Ze kunnen niet zomaar een stier het weiland in sturen.

Orleans hoopt dat snel na 2 maart een aannemer de opdracht kan worden gegeven om de routes aan te leggen. "Het aanleggen kan pas na het broedseizoen beginnen. Ik denk dat wandelaars deze winter door het boerenland kunnen lopen."

De gebiedscommissie denkt ook na over de aanleg van paden voor mountainbikers en het plaatsen van picknickbanken. Hiervoor zullen de betrokken gemeenten te zijner tijd ook om een bijdrage worden gevraagd.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.