Kabinet weigert digitale doorgifte lokale omroepen te regelen

Rijnwoude, 17 februari 2006

Staatssecretaris van der Laan weigert maatregelen te nemen om in het digitale tijdperk doorgifte van lokale omroep te verzekeren.

De Tweede Kamer had in september 2005 in een motie het kabinet gevraagd maatregelen te nemen om in het digitale tijdperk doorgifte van lokale radio en televisie te verzekeren. De eerste reactie van minister Brinkhorst was positief: hij beschouwde de motie als ondersteuning van het beleid. Hij beloofde niet te aarzelen zo nodig maatregelen te nemen in de vorm van een nadere regeling.

Ruim een half jaar later reageert het kabinet ineens heel anders op de motie. De markt voor digitale kabelomroep is nog zeer klein, aldus Van der Laan. Zolang analoog de belangrijkste verspreidingsvorm blijft lijkt ze niet in te willen grijpen.

Volgens de OLON, de belangenorganistie van de lokale omroepen, betekent dit dat Van der Laan het acceptabel vindt dat publieke lokale omroepen de komende jaren 50% van hun publiek verliezen. Immers, abonnees op digitale kabelpakketten kijken niet of slechts beperkt meer naar het analoge aanbod. Van der Laan beroept zich ook op technische problemen voor kabelexploitanten. OLON acht dit onacceptabel: misschien kost het wel wat extra, maar het is technisch wel degelijk te realiseren in deze tijd van snelle ontwikkelingen in de elektronische en digitale communicatievoorzieningen. Enkele kabelnetten, waaronder het 6de in grootte, CAIW Holding, bewijzen dit. De maatschappelijke schade, die het gevolg is van deze lakse houding van het kabinet, is veel groter: de digitale toekomst van publieke lokale omroep wordt bedreigd.

Bron: OLON