Eerste verkiezingsdebat druk bezocht

Koudekerk a/d Rijn, 10 februari 2006

Op donderdag 10 februari vond in Koudekerk a/d Rijn het eerste verkiezingsdebat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen plaats. Er waren veel mensen op afgekomen, maar er was niet veel debat.

Met zijn 70 tot 80 mensen was het behoorlijk druk in de Ridderhof in Koudekerk.De vragen uit de zaal ging vooral over Koudekerks problemen, zoals woningbouw op het terrein van Bos Beton, de verkeerssituatie en de Maximabrug. Maar ook kregen de politici kritische vragen over de communicatie van de gemeente naar de burgers toe. Volgens de aanwezigen was daar veel mee mis.

Doordat alle lijsttrekkers het eigenlijk wel op hoofdlijnen met elkaar eens waren, was er weinig discussie. Alle partijen willen meer woningbouw, een leefbaar Koudekerk, een Maximabrug en kortere lijnen tussen overheid en burgers.

Lang niet alle lijsttrekkers wilden concrete, harde toezeggingen doen. Zo wilde Henk Goes (PvdA) wel proberen te gaan voor 40 procent sociale woningbouw, en Bert Bosch vond 30 procent wel mooi, maar Gerda Geenjaar (VVD) wilde het percentage laten afhangen van de behoefte.

Alle lijsttrekkers waren het erover eens dat de gemeente de inwoners beter moet voorlichten over het proces van belsuitvorming. Maar ze gaven niet aan hoe dat nu concreet vorm moest krijgen.

Het debat werd geleid door Statenlid Jan Helder (VVD). Hij had het soms lastig omdat steeds weer bleek dat bij allerlei projecten (Maxima-brug, woningbouw bij Bos Beton) het niet de gemeente is die beslist, maar de Provincie. Dit noodzaakte hem soms om zelf op de zaak in te gaan in plaats van de discussie te leiden.

Er komen nog drie debatten, op donderdag 23 februari in De Tas in Benthuizen, op woensdag 1 maart in het Dorpshuis in Hazerswoude-Dorp en het slotdebat wordt op 3 maart door Radio Rijnwoude live uitgezonden vanuit het gemeentehuis in Hazerswoude-Rijndijk. Alle debatten beginnen om 20.00 uur.

Bron: Omroep Rijnwoude