Rijnwoude ruimt asbest op

Hazerswoude-Dorp, 6 januari 2006

De sanering van de met asbest vervuilde grond aan de Noorddijk in Hazerswoude-Dorp begint nog dit voorjaar. De provincie Zuid-Holland heeft ingestemd met het saneringsplan van de gemeente Rijnwoude.

Zodra de aanbesteding heeft plaatsgehad, kan worden begonnen met de schoonmaak. Die neemt naar verwachting drie weken in beslag.

De vervallen stallen op de locatie Noordhoeve zijn inmiddels gesloopt. De gemeente zit nog wel in zijn maag met de dure lap grond voor twee kapitale villa's. Bijna was de grond een jaar geleden verkocht, toen er in maart een ernstige vervuiling van asbest in 3000 kuub grond aan het licht kwam. De onderhandelingen met geïnteresseerde kopers werden stopgezet en de gemeente Rijnwoude stelde een plan voor de sanering op.

Volgens Zuid-Holland is de vervuiling 'ernstig, maar niet urgent'. Dat wil zeggen dat er wel een sanering van de grond moet plaatshebben, maar dat dit niet halsoverkop hoeft te gebeuren. Mensen die zich op het afgezette terrein bevinden, lopen immers geen direct gevaar voor de gezondheid omdat de asbest is gebonden in cement. Inademen van het kankerverwekkende spul is dus niet mogelijk.

De kosten van de sanering komen volledig voor rekening van de gemeente Rijnwoude. Die kan de kosten niet meer verhalen op de voormalige eigenaars omdat ze niet meer in leven zijn.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.