Rijken mogen niet goedkoop huren

Rijnwoude, 15 januari 2006

De woningcorporaties WonenCentraal uit Alphen aan den Rijn en Habeko Wonen uit Rijnwoude nemen maatregelen om te voorkomen dat rijke mensen in goedkope huurwoningen terecht komen. Zo kijkt Habeko Wonen voortaan, behalve naar het inkomen, ook naar het vermogen van een woningzoekende.

WonenCentraal boekte succes met de toewijzing van 69 nieuwe huurwoningen in Kerk en Zanen. Mensen die een goedkope huurwoning achterlieten, kregen voorrang. De Alphense corporatie keek hierbij niet meer naar de tijd dat de woningzoekende op de wachtlijst stond. Het experiment slaagde. Meer mensen lieten een goedkope huurwoning achter dan wanneer alleen naar de wachtlijst was gekeken.

In Rijnwoude pakt de corporatie de 'scheefgroei' anders aan. Daar komen woningzoekenden met een laag inkomen niet meer automatisch in aanmerking voor een goedkope huurwoning. Habeko Wonen kijkt voortaan ook naar de spaarrekening.

Volgens directeur Martin Bogerd is Habeko Wonen de eerste corporatie in de Rijnstreek die de vermogenstoets instelt. De aanleiding hiervoor zijn 'signalen uit de markt', aldus Bogerd. Habeko Wonen krijgt wel eens reacties van burgers die het niet eerlijk vinden als er een goedkope huurwoning wordt toegewezen aan een rijk persoon.

De Rijnwoudse corporatie kijkt de nieuwe regeling anderhalf jaar aan. Als dan blijkt dat er toch geen mensen met grote vermogens op de goedkope huurwoningen reageren, dan wordt de regel misschien wel weer afgeschaft.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.