Protest tegen boerengolf

Rijnwoude, 11 januari 2006

De Vogelwerkgroep verzet zich met hand en tand tegen een boerengolfbedrijf in het weidevogelgebied van Hazerswoude.

Boerengolf in een bescheiden opzet in de polder tussen de N11 en de Galgweg, de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude was er al niet enthousiast over.

Maar dat Rijnwoude Jeu de Boer tot een compleet recreatiebedrijf wil laten uitgroeien, gaat er bij de werkgroep niet in. De organisatie heeft in een brief aan de gemeente aangekondigd zich met alle middelen te zullen verzetten. De provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Landbouw en Natuurbeheer zijn ook op de hoogte gebracht.

Weidevogels hebben rust nodig, betoogt de werkgroep. Jeu de Boer wil graag een volwaardig agrarisch recreatiebedrijf worden. De ondernemers Van der Werf en Van Beek willen die kant op en hebben de gemeente gevraagd mee te werken.

Als dat gebeurt, is het met de rust gedaan, vreest de Vogelwerkgroep. Ze voert aan dat het gaat om agrarisch gebied, waarin een dergelijk bedrijf niet is toegestaan. Ook is de Westgeerpolder aangewezen als een van de weinige natuurgebieden in Zuid-Holland.

Het gemeentebestuur wordt dan ook gevraagd Jeu de Boer niet langer te helpen. Nu al zegt de werkgroep bezwaar te zullen maken tegen de benodigde verandering van het bestemmingsplan. Aan het ministerie vraagt de werkgroep op te treden als de ondernemers zonder ontheffing hun gasten het land in laten gaan.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.